JÍDLO NA BALI

Jídlo je nezbytnou součástí zážitku z návštěvy každé země. Zvláště na Bali, kde budete chtít ochutnat co nejvíce jídla.  

Když zapadá slunce, ožívá na Bali gastronomická scéna. Od rodinných warungů, které nabízejí skromná balijská jídla, jaká nenajdete nikde jinde na světě, přes restaurace s vynikající kuchyní, které nabízejí spojení místních chutí a mezinárodní kuchyně až po světovou kuchyni. Dnes bychom vám však rádi ukázali tradiční balijskou kuchyni.“

Mluvíme o starých receptech předávaných z generace na generaci, o místních jídlech plných čerstvých bylinek, koření a spoustě balijských kulinářských tajemství.
Zde je 6 jídel, která musíte na Bali ochutnat.

1. Babi Guling
Výlet na Bali není úplný bez ochutnání babi guling. Je to úžasná podívaná: od talíře, na kterém se podává, až po šťavnaté a křehké maso zalité kořením, které je tak pálivé, že vám z toho budou slzet oči. Obvykle se podává s rýží, vepřovou klobásou, saur urap (zeleninový salát v kokosovém chilli dresinku)

A kdo by odolal do zlata upečené křupavé kůžičce?

2. Bebek Betutu
Mezi nejznámější pokrmy na Bali patří ty, které se připravují na tradičním ohni. Bebek Betutu (uzená kachna) je pravděpodobně nejunikátnějším místním pokrmem na seznamu balijských jídel, která musíte sníst. Místní kachny se potírají a plní směsí koření, balí se do banánových listů a kokosových slupek a pak se tradičně vaří v jámě s uhlím pod zemí až 24 hodin. Maso je uvařeno do křehka a potřeno zevnitř i zvenku směsí basa gede (tradiční směs koření) s dlouhými tóny citronové trávy, kurkumy a zázvoru.

3. Nasi Campur
Slovo „campur“ se do češtiny překládá jako směs. Nasi campur je jídlo, které se podává s kopečkem rýže a směsí malých porcí příloh, které obvykle obsahují tofu, tempeh, ryby a maso. Jedny z nejlepších pokrmů z tohoto místního jídla ochutnáte na mnoha místech na Bali, kde se nasi campur podává. Místní charakteristické koření používané v mnoha balijských pokrmech dodá jídlu zvláštní chuť.

4. Gado Gado
Pokud chcete vyzkoušet balijskou kuchyni, Gado gado je pro vás nutností. Tento indonéský salát obsahuje zeleninu a tofu a je přelitý speciální zálivkou s arašídovou omáčkou, která je lehce sladká, slaná a pikantní. Podává se jak jinak než s dušenou rýží.

5. Pepes Ikan
Pepes ikan je celá marinovaná ryba, která je zabalená a dušená v banánovém listu.

Tento způsob přípravy umožňuje rybě vstřebat všechny chutě koření. Pepes ikan lze připravit z jakékoli ryby, ale nejčastěji se pro tento pokrm používají makrely a sardinky.

6. Nasi goreng a Mie goreng
Nasi goreng (smažená rýže) a mie goreng (smažené nudle) jsou základem místní stravy a podávají se se smaženým vejcem, sušenou šalotkou, smíchanou se zeleninou a doplněnou okurkami, krevetovými krekry a několika tyčinkami kuřecího nebo hovězího satay.